زمینه و هدف: ضایعات استخوانی اینترابونی (Intra bony) یکی از مشکلات مهم بیماریهای پریودنتال میباشد. در چند سال اخیر مواد رژنراتیوسنتتیک ازجمله Cerasorb به عنوان عامل احتمالی افزایش بازسازی پریودنتال جهت درمان این ضایعات مورد توجه قرار گرفته است. هدف از مطالعه حاضر بررسی درمان ضایعات استخوانی دو به سه دیواره پریودنتال بااستفاده از Cerasorb (بتا- تری کلسیم فسفات خالص) درمقایسه با Bone Graft Autogenous (A.B.G)
(به عنوان استاندارد طلایی) بود.
روش بررسی: این مطالعه به صورت مداخلهای (Interventional) یا کارآزمایی بالینی (Randomized Clinical Trial) میباشد. 24 ضایعه استخوانی دو به سه دیواره پریودنتال به طریقه Double blind انتخاب شدند. ضایعات به طور تصادفی با انداختن سکه به دو گروه (تست و کنترل) تقسیم شدند. در گروه کنترل ضایعات با روش Bone Graft Autogenous و در گروه تست با استفاده از Cerasorb درمان شدند. در زمان جراحی و 3 ماه، 6 ماه و یک سال بعد پیگیری انجام گرفت و ارزیابی کلینیکی و رادیوگرافیک انجام شد. به وسیله آزمون آماری Paired t-test تفاوت اندازهگیریهای قبل و بعد از عمل و توسط آزمون t مستقل تغییرات پارامتریک اندازهگیری شده بین دو گروه مقایسه شدند. متغیرهای غیر پارامتریک توسط آزمون Wilcoxon و Mann- Whitenyمورد بررسی قرارگرفتند. 05/0>P به عنوان سطح معنیداری درنظر گرفته شد.
یافتهها: متوسط تغییرات حاصل در چهار متغیر عمق پاکت (PPD)، سطح چسبندگی کلینیکی (PAL)، ارتفاع کرست استخوان از CEJ (Bone level) و دانستیه استخوان (Bone Density) در ارزیابیهای 3 ماه و 6 ماه و یک سال پس از جراحی درگروه تست و کنترل اختلاف معنیداری نشان نداد (05/0P>). همچنین در هر گروه اختلاف معنیداری قبل و بعد از جراحی در 4 پارامتر مشاهده شد (05/0P<).
نتیجهگیری: از آنجا که نتایج حاصل از درمان با Cerasorb در تمام پارامترهای بررسی شده مشابه با A.B.G میباشد در نتیجه میتوان استفاده از Cerasorb را به عنوان یکی از روشهای مناسب جهت درمان ضایعات دو به سه دیواره پریودنتال پیشنهاد نمود.
نوع مطالعه:
تحقیقی |
موضوع مقاله:
عمومی دریافت: 1388/8/12 | پذیرش: 1389/9/20 | انتشار: 1392/6/31