دوره 31، شماره 2 - ( 6-1397 )                   جلد 31 شماره 2 صفحات 108-98 | برگشت به فهرست نسخه ها

Safari S, Gholami M, Razeghi S. Development of a persian version of the children’s fear survey schedule-dental subscale (cfss-ds) among 8-12 year-old female students in Tehran. jdm 2018; 31 (2) :98-108
صفری ساناز، غلامی مهدیا، رازقی سمانه. تهیه نسخه فارسی پرسشنامه بررسی ترس کودکان- زیر شاخه دندانپزشکی در دانش‌آموزان دختر 12-8 ساله تهران. مجله دندانپزشکی. 1397; 31 (2) :98-108

1- دستیار تخصصی گروه آموزشی رادیولوژی دهان و فک و صورت ، دانشکده دندانپزشکی، دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی، درمانی تهران، تهران، ایران
2- استادیار گروه آموزشی سلامت دهان و دندانپزشکی اجتماعی، دانشکده دندانپزشکی، دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی، درمانی تهران، تهران، ایران
زمینه و هدف: پرسشنامه بررسی ترس کودکان- زیر شاخه دندانپزشکی (CFSS-DS) به عنوان محبوب‌ترین ابزار موجود جهت بررسی میزان ترس از اعمال دندانپزشکی در کودکان است. هدف از این مطالعه تهیه نسخه فارسی این پرسشنامه در کودکان 12-8 ساله ساکن تهران بود.
روش بررسی: ابتدا پرسشنامه به فارسی و سپس به انگلیسی برگردانده شد. با تأیید نسخه باز ترجمه، نسخه فارسی به عنوان ابزار نهایی در نظر گرفته شد و روایی ظاهری و محتوایی آن محاسبه گردید. جهت بررسی پایایی پرسشنامه از روش آزمون- باز آزمون استفاده شد. بدین منظور، 287 دانش آموز دختر 8 تا 12 ساله از 7 مدرسه منطقه 6 شهر تهران در دو نوبت به فاصله هفت روز، مصاحبه شدند. سپس ضریب همبستگی درون خوشه‌ای (ICC) و درصد توافق سؤالات محاسبه گردید. نمره ترس با دامنه 13 تا 65 محاسبه و به عددی بین 0 تا 100 تبدیل شد. ارتباط متغیرهای مستقل شامل سن، سابقه بستری در بیمارستان، زمان آخرین مراجعه به پزشک و سابقه درمان دندانپزشکی با نمره ترس با استفاده از رگرسیون خطی بررسی گردید.
یافته‌ها: میانگین نمره ترس 52/20 به دست آمد. بین نمره ترس از اعمال دندانپزشکی با زمان آخرین مراجعه به پزشک (04/0P=) و سابقه درمان دندانپزشکی (001/0>P) اختلاف آماری معنی‌داری وجود داشت. در ارتباط با پایایی ابزار، درصد توافق همه سؤالات بالای 80 درصد بود. همچنین برای تک تک سؤالات، کاپا بین متوسط تا خوب و ICC خوب و بسیار خوب بود (4/0به بالا).
نتیجه‌گیری: نتایج مطالعه نشان داد نسخه فارسی پرسشنامه CFF-DS در کودکان 12-8 ساله روا و پایا بود.
واژه‌های کلیدی: روان سنجی، ترس از دندانپزشکی، کودک
دریافت: 1397/6/5 | پذیرش: 1397/6/5 | انتشار: 1397/6/5