دوره 22، شماره 2 - ( 8-1388 )                   جلد 22 شماره 2 صفحات 148-142 | برگشت به فهرست نسخه ها

Ghorbanzadeh A, Boulhary B, Motahhary P, Sharifi A, Kashani H. An ex vivo comparison of detection ability of three methods in discovering of MB2 canal in maxillary molars. jdm 2009; 22 (2) :142-148
قربان‌زاده عبداله، بوالهری بهنام، مطهری پوریا، شریفی علیرضا، کاشانی هما. مقایسه قدرت تشخیصی سه روش کشف کانال دوم مزیو باکال در مولرهای ماگزیلا. مجله دندانپزشکی. 1388; 22 (2) :142-148

1- دانشکده دندانپزشکی و عضو مرکز تحقیقات دندانپزشکی دانشگاه علوم پزشکی ‌و خدمات بهداشتی، درمانی ‌تهران
2- دانشکده دندانپزشکی دانشگاه علوم پزشکی وخدمات بهداشتی، درمانی تهران
3- دندانپزشک
4- دانشکده بهداشت و انستیتو تحقیقات بهداشتی، دانشگاه علوم پزشکی وخدمات بهداشتی، درمانی تهران
زمینه و هدف: درصد قابل توجهی از موارد شکست درمان‌های اندودانتیک مربوط به دندان‌های مولر ماگزیلا می‌باشد که یکی از علل اصلی آن عدم کشف و دستیابی به کانال دوم ریشه مزیو باکال (MB2) است. روش‌های مختلفی برای کشف و دستیابی به این کانال وجود دارد. هدف از این مطالعه آن بود که مقایسه‌ای بین سه روش مختلف دید مستقیم، لوپ‌های فایبراپتیک و میکروسکوپ جراحی جهت یافتن کانال مزیوباکال دوم پس از troughing با اولتراسونیک انجام و بهترین روش معرفی گردد.

روش بررسی: در این مطالعه تجربی تعداد 90 دندان مولرماگزیلا (45 عدد مولر اول و 45 عدد مولر دوم) که پس از تهیه حفره دسترسی، کانال MB2 در آنها با چشم غیر مسلح و سوند کشف نشده بود، انتخاب و به 3 گروه 30 تایی تقسیم شدند. سپس در تمام نمونه‌ها بر آمدگی عاجی بین کانال‌های مزیوباکال و پالاتال به کمک قلم اولتراسونیک اندودونتیک حذف شد (troughing). گروه اول با دید مستقیم و سوند، گروه دوم با Loup و نور فایبراپتیک و گروه سوم با میکروسکوپ جراحی مورد بررسی قرار گرفتند. برای آنالیز داده‌ها ازروش تحلیل حساسیت و ویژگی استفاده شد.

یافته‌ها: نتایج بدست آمده نشان داد که کانال مزیوباکال دوم بعد از عمل troughing در حدود 21% موارد با دید مستقیم، 61% با لوپ و نور فایبراپتیک و 92% با میکروسکوپ جراحی کشف شد.

نتیجه‌گیری: بر اساس نتایج این مطالعه میکروسکوپ جراحی و سپس لوپ بانور فایبر اپتیک روش‌های برتری برای یافتن کانال مزیوباکال دوم هستند و troughing با اولتراسونیک به عنوان یک وسیله کمکی در کشف کانال مزیوباکال دوم در تمامی متدها می‌تواند به کار برده شود.

متن کامل [PDF 1996 kb]   (2517 دریافت)
دریافت: 1387/3/14 | پذیرش: 1388/4/15 | انتشار: 1392/7/10