دوره 22، شماره 4 - ( 11-1388 )                   جلد 22 شماره 4 صفحات 151-144 | برگشت به فهرست نسخه ها

Razmi H, Shokouhinejad N, Fekrazad R, Motahhary P, Alidoust M. Comparison of the sealing ability of two root-end filling materials (MTA and CEM cement) following retropreparation with ultrasonic or Er,Cr:YSGG laser. jdm 2010; 22 (4) :144-151
رزمی حسن، شکوهی نژاد نوشین، فکرآزاد رضا، مطهری پوریا، علیدوست مائده. مقایسه توانایی مهر و موم کنندگی دو ماده پرکننده انتهای ریشه (MTA و CEM cement) به دنبال آماده سازی حفرات با اولتراسونیک یا لیزر Er, Cr:YSGG. مجله دندانپزشکی. 1388; 22 (4) :144-151

1- دانشکده دندانپزشکی، دانشگاه علوم پزشکی تهران
2- دانشکده دندانپزشکی، دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی
3- دندانپزشک
زمینه و هدف: اخیراً با در نظر گرفتن مزایا و معایب (Mineral Trioxide Aggregate) MTA ماده‌ای به نام Calcium Enriched Mixture (CEM) cement ابداع شده است. هدف از انجام این مطالعه مقایسه میزان ریزنشت حفرات انتهای ریشه آماده شده با اولتراسونیک یا لیزر Er,Cr:YSGG و پر شده توسط MTA یا CEM cement بود.

روش بررسی: در این مطالعه پس از آماده‌سازی و پرکردن کانال‌های هشتاد دندان تک ریشه انسان کشیده شده و قطع 3 میلی‌متر انتهای ریشه، نمونه‌ها به صورت تصادفی به دو گروه آزمایشی 30 تایی و دو گروه کنترل مثبت و منفی 10تایی تقسیم شدند. در گروه اول با استفاده از دستگاه اولتراسونیک و در گروه دوم با استفاده از لیزر Er,Cr:YSGG حفرات انتهای ریشه تهیه شدند. سپس هر گروه به طور تصادفی به دو زیر گروه تقسیم گردید و حفرات انتهای ریشه با MTA و CEM cement پر شدند. پس از غوطه‌ور ساختن نمونه‌ها در جوهر هندی و شفاف نمودن آنها، میزان نفوذ اپیکال جوهر در حفرات انتهای ریشه اندازه‌گیری شد. داده‌های این مطالعه با استفاده از آزمون Kruskall Wallis و مقایسه تکمیلی به روشDunn آنالیز گردید.

یافته‌ها: کمترین میزان متوسط نشت به طور معنی‌دار در گروه لیزر/CEM cement مشاهده شد (05/0>P). بین میزان متوسط نشت در گروه لیزرMTA/، اولتراسونیک/MTA و اولتراسونیک/CEM cement اختلاف آماری معنی‌دار وجود نداشت (05/0P>).

نتیجه گیری: بر اساس نتایج این مطالعه در حفرات انتهای ریشه تهیه شده توسط لیزر CEM cement, Er, Cr:YSGG میزان پایین‌تری از نشت را در مقایسه با MTA نشان داد. بین ریزنشت حفرات تهیه شده با اولتراسونیک یا لیزر Er, Cr:YSGG و پرشده با MTA تفاوتی وجود نداشت.

متن کامل [PDF 248 kb]   (2022 دریافت)
دریافت: 1388/5/12 | پذیرش: 1388/8/5 | انتشار: 1392/7/9