مهشید محمدی بصیر، الهام طباطبایی قمشه، عباس آذری، زهرا ملک حسینی، مجید وحدتیفر،
دوره ۲۶، شماره ۲ - ( ۲-۱۳۹۲ )
زمینه و هدف: هدف از این تحقیق آزمایشگاهی، بررسی مقاومت در مقابل شکستگی ترمیمهای آمالگام با پوشش کاسپی تاج دندانهای درمان ریشه شده در مقایسه با سایر روشهای ترمیمی مستقیم بود.
روش بررسی: در این تحقیق از ۴۰ دندان پریمولار اول ماگزیلای سالم در ۴ گروه آزمایشی استفاده شد (۱۰ دندان در هر گروه). بدین ترتیب که پس از درمان ریشه حفرههای MOD تراش داده شده و فقط در گروه چهارم کوتاه کردن کاسپها در هر دو کاسپ انجام شد. گروه ۱ (S) : شامل دندانهای سالم (شاهد). گروه ۲ (Co) : شامل ترمیم حفرههای MOD توسط باندینگ و کامپوزیت. گروه ۳ (Am-B) : شامل ترمیم حفرههای MOD توسط باندینگ و آمالگام و گروه۴ (Am-CC) : ترمیم دندانها با آمالگام و پوشش کاسپی بود. پس از ترمیم دندانها به مدت ۱۰۰ روز در آب معمولی و دمای محیط نگهداری شده، سپس Thermocycling به تعداد ۵۰۰ طسیکل بین دو دمای (۱ ± ۵/۵) و (۱ ± ۵۵) انجام شد. سپس نمونهها در دستگاه سنجش خواص مکانیکی مواد
(Instron, ۱۱۹۵ UK) با اعمال تنش فشاری با سرعت ۵/۰ میلیمتر در دقیقه و در محدوده نیروی N ۲۰۰۰ نیوتن، تحت آزمایش سنجش مقاومت در مقابل شکستگی قرار گرفتند. طرح شکستگی در ۴ گروه مورد بررسی توسط استریوسکوپ بررسی شد. پس از انجام آزمون توزیع نرمال میانگین انحراف معیار و ضریب تغییرات برای تمامی گروهها محاسبه شده و آزمون آنالیز آماری واریانس یک طرفه و سپس آزمون مقایسه چندگانه دادهها (Scheffe) انجام شد.
یافتهها: بیشترین مقاومت در مقابل شکستگی در گروه ۴ (Am-cc) N) ۲۷/۲۳ ± ۹۷۶) مشاهده شد که با دندان سالم تفاوت معنیداری نداشت (۰۵/۰ P> ). کمترین مقاومت در مقابل شکستگی در گروه ۲ (Co) N) ۴۰/۱۳۷ ± ۳۸۴) مشاهده شد که با گروه ۳ (Am-B) تفاوت معنیداری نداشت (۰۵/۰ P> ) میزان مقاومت در مقابل شکستگی در گروه آمالگام با پوشش کاسپی به صورت معنیداری از گروههای ۲ و ۳ بالاتر بود (۰۵/۰ P< ). طرح شکستگی در گروه ۱ (s) به صورت cohesive در دندان، در گروه ۲ (Co) به صورت adhesive و cohesive ، در گروه ۳ (Am-B) به صورت adhesive و cohesive ، در گروه ۴ (Am-cc) به صورت cohesive در ماده ترمیمی مشاهده شد.
نتیجهگیری: بیشترین مقاومت در مقابل شکستگی در دندانهای ترمیم شده با آمالگام به فرم پوشش کاسپی مشاهده شد.