زمینه و هدف: امروزه یکی از مهمترین معضلات زیست محیطی مواد زاید تولیدی در مراکز دندانپزشکی است که به علت دارا بودن عوامل خطرناک، سمی و بیماریزا ازاهمیت خاصی برخوردار است. این مطالعه با هدف بررسی و آنالیز زبالههای تولیدی در مراکز دندانپزشکی عمومی شهر همدان انجام شد.
روش بررسی: در این مطالعه توصیفی از ۱۰۴ مطب دندانپزشکی عمومی موجود در شهر همدان ۱۰ مطب به صورت تصادفی ساده انتخاب و از هر مطب سه نمونه در انتهای سه روز کاری متوالی (روزهای یکشنبه، دوشنبه و سهشنبه هر هفته) برداشت شد. نمونهها به صورت دستی جداسازی و به ۷۴ جزء مختلف تفکیک و با استفاده از ترازوی آزمایشگاهی توزین شدند. در مرحله بعد اجزای توزین شده بر اساس ویژگی و پتانسیل خطرزایی دستهبندی شدند.
یافتهها: میزان کل زباله سالیانه تولیدی در مطبهای دندانپزشکی عمومی شهر همدان برابر با ۶۷/۱۴۶۶۲ کیلوگرم (۸۸/۲۰۰۰۹>حدود اطمینان ۹۵% >/۴۵/۹۳۱۵) میباشد. سهم تولید زبالههای عفونی، زبالههای شبه خانگی، زبالههای شیمیایی و دارویی و زبالههای سمی به ترتیب برابر با ۹۳/۵۱،۱۶/ ۳۸، ۴۷/۹ و ۴۴/۰% میباشد. اجزای اصلی تشکیل دهنده زبالههای تولیدی در مطبهای دندانپزشکی عمومی شامل ۱۴جزء میشود که در مجموع بیش از ۸۰% زبالههای دندانپزشکی را تشکیل میدهند. بنابراین جهت انجام برنامههای کاهش، جداسازی و بازیافت زباله در مطبهای دندانپزشکی میبایست بیشترین تمرکز را روی این اجزا داشت.
نتیجهگیری: در رابطه با مدیریت بهینه زبالههای دندانپزشکی پیشنهاد بر این است که علاوه بر آموزش دندانپزشکان جهت انجام فعالیتهای مربوط به کاهش، جداسازی و یا بازیافت زباله در داخل مطب، جمعآوری، حمل و نقل و دفع هر کدام از بخشهای زبالههای دندانپزشکی (زبالههای سمی، شیمیایی و دارویی، عفونی و شبه خانگی) به صورت جداگانه و مطابق با دستورالعملها و ضوابط مربوطه انجام گیرد.