مقدمه و هدف: پیشرفت تحصیلی دانشجویان دندانپزشکی، به رغم استعداد ذاتی و دستاوردهای تحصیلی قابل توجه، تحت الشعاع انگیزش یادگیری قرار میگیرد. این مطالعه با هدف بررسی عوامل مؤثر انگیزش یادگیری از دیدگاه دانشجویان دندانپزشکی دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان طراحی و اجرا شده است.
روش بررسی: در این مطالعه توصیفی- مقطعی ۱۲۰ نفر از دانشجویان دندانپزشکی پرسشنامه انگیزش یادگیری را تکمیل نمودند. این ابزار دارای ۳۳ سؤال در دو گروه انگیرش درونی و بیرونی و خرده مقیاسهای آنها بود. متغیرهای پیشرفت تحصیلی، جنس، وضعیت سکونت و تأهل نیز بررسی شد. دادهها در نرمافزار آماری SPSS۱۷ ثبت شدند و سپس با استفاده از آزمونهای توصیفی و تحلیلی t-test و ANOVA و ضریب همبستگی پیرسون تجزیه و تحلیل شدند.
یافتهها: نمره انگیزش درونی و بیرونی دانشجویان از کل نمره ۵، ۳۲/۰±۹۸/۲ بود. نمرهی انگیزش درونی (۴۸/۰±۱۶/۳) و انگیزش بیرونی
(۴۴/۰±۸۲/۲) تفاوت آماری مشخصی را نشان میدهند (۰۵/۰>P). همبستگی بین پیشرفت تحصیلی و ابعاد انگیزش یادگیری (درونی، بیرونی) و خرده مقیاسهای انگیزش بیرونی بسیار ضعیف بود و معنیدار نبود (۶۲/۰=P). نمره کل انگیزش درونی و بیرونی در دانشجویان مذکر و غیر بومی بیشتر بود.
نتیجهگیری: انگیزه تحصیلی دانشجویان دندانپزشکی رفسنجان در سطح متوسط بود. انگیزههای درونی برای یادگیری در دانشجویان پسر بیشتر از انگیزههای بیرونی بود.