زمینه و هدف: ترمیم ضایعات استخوانی به ویژه در نواحی که قرار است تحت درمان ایمپلنت قرار گیرند یکی از مشکلات دندانپزشکان امروز است.
Bovine bone mineral (Bio-oss) یکی از موفقترین مواد پیوندی است که به عنوان داربستی برای مهاجرت استئوبلاستها عمل میکند. در صورتی که بتوان با استفاده از مادهای مهاجرت، تکثیر و تمایز استئوبلاستها را تسریع کرد، امکان بازسازی حجم بیشتری از استخوان ممکن خواهد شد. شیر حاوی پروتیینهایی است که رشد استخوان را تنظیم میکند و یکی از مهمترین این پروتیینها لاکتوفرین است. هدف از اجرای این مطالعه بررسی تأثیر اضافه کردن لاکتوفرین گاوی به Bio-oss بر استخوانسازی در کالواریوم خرگوش بود.
روش بررسی: لاکتوفرین در دو غلظت 500 و 50 میکروگرم بر میلیلیتر آماده شد. 10 عدد خرگوش سفید نیوزلندی برای مطالعه در نظر گرفته شدند.
4 حفره مشابه به قطر mm 6 در استخوان کالواریوم نمونهها ایجاد شد و سپس در دو عدد ازحفرهها Bio-oss با 70 میکرولیتر لاکتوفرین با دو غلظت ذکر شده پر شد، در حفره سوم Bio-oss به تنهایی قرار داده شد و حفره چهارم به عنوان کنترل خالی گذاشته شد. این حفرات پس از 4 هفته مورد بررسی هسیتولوژیک و هیستومورفومتری قرار گرفتند.
یافتهها: در مطالعه حاضر التهاب مشهودی در گروههای مورد مطالعه مشاهده نشد. همچنین در واکنش جسم خارجی، نوع و وایتالیتی استخوان نیز تفاوتی بین گروهها وجود نداشت. اما در مورد میزان استخوان ساخته شده گروه کنترل از سایر گروهها به طور معنیداری کمتر بود (05/0P<). در بین سه گروه دیگر گروههای حاوی لاکتوفرین استخوانسازی بهتری داشتند هرچند این تفاوت از لحاظ آماری معنیدار نبود (1/0P=). با این حال به نظر میرسد اضافه کردن لاکتوفرین به Bio-oss باعث افزایش مختصری در استخوانسازی شده که این اثر در غلظت بالاتر بیشتر بوده است. در مورد میزان متریال باقی مانده نیز بین 3 گروه اختلاف معنیداری وجود نداشت (392/0P=)، هر چند در گروههای حاوی لاکتوفرین این میزان کمتر از گروه Bio-oss تنها بود.
نتیجهگیری: هرچند تفاوت معنیداری بین گروهها دیده نشد ولی این طور به نظر میرسد که اضافه کردن لاکتوفرین باعث افزایش مختصری در استخوانسازی شده است. با توجه به محدودیتهای مطالعه در مورد دوز لاکتوفرین، حجم نمونه و زمان ترمیم مطالعات بیشتری در این زمینه مورد نیاز است. همچنین به دلیل وجود احتمال لاکتوفرین از حفره، یافتن مادهای حامل برای لاکتوفرین میتواند در شناسایی اثرات این ماده کمک کننده باشد.
نوع مطالعه:
تحقیقی |
موضوع مقاله:
عمومی دریافت: 1389/2/15 | پذیرش: 1389/9/1 | انتشار: 1392/6/31